-
Koszyk jest pusty!
Eksperyment przeprowadzony przez Alię Crum jest dobrze znanym przykładem badania ilustrującego w jaki sposób przekonania i oczekiwania mogą wpływać na fizjologiczne reakcje organizmu.
Przebieg eksperymentu
W eksperymencie uczestnikom dano do wypicia mleczne koktajle. Jednej grupie powiedziano, że pije koktajl o obniżonej wartości kalorycznej, sugerując, że jest to zdrowa opcja zawierająca zaledwie 140 kalorii. Uczestnikom w drugiej grupie oznajmiono, że piją wysokoenergetyczny koktajl zawierający 620 kalorii, masę tłuszczu i węglowodanów. W rzeczywistości oba koktajle były dokładnie identyczne i zawierały około 300 kalorii.
Badanie
Naukowcy mierzyli poziom greliny, która potocznie nazywana jest hormonem głodu. Jej poziom zazwyczaj wzrasta gdy od dłuższego czasu niczego nie jedliśmy, sygnalizując mózgowi, aby zaczął poszukiwania jedzenia. Obniża się natomiast po posiłku, gdy jesteśmy syci. Wyniki wykazały, że poziom greliny obniżał się znacznie (aż o 75%) bardziej u osób, które były przekonane, że wypijają koktajl wysokokaloryczny, niż u osób, które sądziły, że ich shake ma mało kalorii.
Wnioski
Eksperyment pokazuje, że nasze przekonania o wartościach odżywczych jedzenia, realnie wpływają na biochemiczne reakcje organizmu. Innymi słowy, jeśli myślisz, że spożywasz coś niskokalorycznego, twój organizm może reagować w sposób sugerujący, że nadal jesteś głodny. Natomiast przekonanie o tym, że spożywasz coś bogatego w kalorie, może sprawić, że poczujesz się bardziej syty, nawet jeśli kaloryczność faktycznie nie jest wysoka.
Eksperyment ten wpisuje się w szerszy kontekst badań nad psychologią jedzenia oraz pokazuje, jak bardzo percepcja i nastawienie mogą mieć wpływ na fizjologię i zachowania związane ze zdrowiem.